Káposztás fácán
Hozzávalók :
10 dkg császárszalonna
6 evőkanál olaj
1 nagy vöröshagyma
1 kg savanyú káposzta
2 dl fehérbor
1 babérlevél
néhány szem fekete bors
1 nagyobb (kb. 1,3 kg)
konyhakész fácán
fél evőkanál só
fél kiskanál őrölt fekete bors
a díszítéshez:
10-15 dkg vadhúsos szalámi
vagy diákcsemege
A császárszalonnát kis kockákra vágjuk és 3 evőkanál olajon, a megtisztított, lereszelt vöröshagymával együtt 4-5 percig sütjük. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A szalonnás hagymára dobjuk, a bor felét, és egy kevés vizet öntünk rá. A babérral és az egész borssal fűszerezzük, lefedve, kis lángon kb. 30 perc alatt félpuhára főzzük. A fácánt megmossuk, leszárogatjuk, ha volna még rajta toll vagy szőr, lekapargatjuk. Utána kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk és egy másik lábasban vagy serpenyőben, a maradék olajban körös-körül megpirítjuk. Egy kevés (kb. 1 deci) vizet és a maradék bort aláöntjük, lefedve, kis lángon kb. 30 perc alatt félpuhára pároljuk. Ezután a káposztába forgatjuk. Együtt kb. 30 perc alatt készre főzzük. A fácánt vágódeszkára fektetjük, szárnyasollóval négybe vágjuk.
|